Fjern løv og rusk som ligger i takrenner og på taket, at sjekk at nedløp til takrenner er åpne.
Led vannet bort fra hytta (men ikke over til naboen eller ut i fellesområder eller veier).
Fjern greiner og vegetasjon som vokser inn over hyttetaket og vindskier, slik at hytta og taket tørker bedre opp.
Sjekk om taket vil tåle høstens regn og vinterens snø.
Sjekk om det er mose og grønt på taket. Fjern det gjerne dersom du rekker det før vinteren.
Vurder om det er behov for å gjøre andre tiltak før vinteren kommer.
Vinter
Måk taket om det kommer mye snø.
Vurder behovet for å sette ekstra støtte under verandatak med lette konstruksjoner
Dra på dagsbesøk til hagen for å se alt står bra til.
Meld fra til styret dersom du oppdager skader eller uregelmessigheter, slik som innbrudd eller forsøk på innbrudd.
Vask av hytta
Vask hytta utvendig hver vår. Det reduserer fare for råte, forlenger levetiden til malingen og ofte ser hytta nymalt ut. Er det svertesopp, skitt og grønske utvendig på hytta? Da må du i alle fall vaske hytta utvendig til våren! Men ikke bruk for mye vann, og ikke spyl veggene - vannet kan trenge inn mellom små sprekker og føre til fuktskader. Flasser malingen? Kanskje holder det med å flekke, eller må hele veggen males på nytt? Velg maling som fester på underlaget. Eksempelvis anbefales linoljemaling på gammelt panel tidligere malt med linoljemaling. Linoljemaling kan kjøpes blant annet hos Molo AS i Bygdøy Allé. Gode tips finner du hos Bygg og Bevar, f.eks:
Du bør skifte delene med råte. Dette regnes som nødvendig vedlikehold, og du kan gjøre det uten å søke (se § 7 i Byggeforskriften, https://www.solvangregler.no/bygg/forskrifter/). Kontakt imidlertid Byggekomiteen dersom det ser ut til å være mye kledning som må skiftes eller at arbeidet kan bli omfattende.
Mose og grønt på taket holder på fuktigheten og må fjernes. På nettet finner du både informasjon om produkter (takrengjøring, grønskefjerner) og råd for å fjerne mose og grønt på shingeltak (forsiktig skraping/feiing, klorvann, kobbertråd). Vi tipser om noen lenker:
Byggekomiteen vil ikke spesielt anbefale en metode. Prøv deg fram! Men vær forsiktig og ikke gjør så kraftige tiltak at det skader taket eller miljøet.
Overvann
Har du problemer med overvann i hagen? Gjør tiltak på din egen parsell og ikke led vannet over til andre. Finn ut hvor vannet samler seg og eksperimenter gjerne med å grave et enkelt regnbed. Les mer om arbeidet som Sogn kolonihage gjør med regnbed, med nyttige lenker: https://www.sognhagelab.no/blagronne-losninger/regnbed/